Pękła opona, wymienić 2 czy 4

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mmmad
    Classic
    • 2012
    • 33

Ja ostatnio wcisnąłem Tungsram +120% - przesiadka z +90% - dużej różnicy nie zauważyłem, bo już +90% świeciły bardzo dobrze - ale wydaje mi się, że jest minimalnie jaśniej.
    Jedyny minus tych żarówek jest taki, że swiatło odbijające się od znaków trochę daje po oczach :P .
    Co do wytrzymałości +120%, to nie moge się wypowiedzieć, bo mam je za krótko i jeżdzę głównie na dziennych.

Co do +90%, to w jednym aucie mam(miałem):
    - H1/H7 - po jakimś czasie z H7 odkleja się ta srebrna warstwa i zostaje w lampie :x
    w drugim
    - H4 - żarówki wciśnięte ponad rok temu, ale też jazda głównie na dziennych - czy się odkleja ta srebrna warsta, to nie wiem bo nie wyciągałem ich jeszcze

Generalnie za tą cenę i przy tej jasności nie zamienię ich na żadne inne :diabelski_usmiech
    Gasolina
  • pawelpap
    Ambiente
    • 2010
    • 182

Jak w temacie, jedna opona delikatnie pękła (musiałem gdzieś w krawężnik puknąć), znajomy oponiarz zdjął z felgi , obejrzał, zakleił i powiedział że można śmiało jeździć tylko w razie czego kontrolować... ja tam nie chcę ryzykować... i teraz pytanie czy wymieniać 4 sztuki na nowe, czy np. dokupić dwie takie same co mam teraz i założyć np. na przód ? Jaka będzie jazda ? Ktoś tak robił ?

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

pawelpap, zacznij od tego jaki jest stan bieżnika i ile na tych oponach jeździłeś
      zasadniczo powinno się wymieniać parę ale... jeśli wymieniłeś opony miesiąc temu to śmiało możesz dokupić jedną
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• pawelpap
        Ambiente
        • 2010
        • 182

Jeżdże na nich 2 lata... nie pamiętam ile mają lat ale koło 4... stan bieżnika jest jeszcze ok (na 2-3 lata spokojnie starczy przy mojej jeździe )

Komentarz

• kabanos
          RS
          • 2011
          • 4544
          • Octavia I combi (1U5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

pawelpap, jeżeli spokojnie jeździsz i opona została dobrze naprawiona, to możesz na tej klejonej. Jeśli nie chcesz ryzykować, to zapodaj 2 nowe na przód i po sprawie.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• zepter00
            RS
            • 2008
            • 2304

Kabanos dobrze prawi :!:
            Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• bishop
              L&K
              • 2012
              • 1430

Wrzucić tą klejoną na zapas , a dokupić nową taka samą jak na zapasie , wrzucić na oś, akcja mozliwa pod warunkiem że zapass świeży.

Komentarz

• kabanos
                RS
                • 2011
                • 4544
                • Octavia I combi (1U5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

bishop, ja ostatnio byłem zmuszony założyć zapas w służbowym aucie. Produkcja 2003 rok.

Komentarz

• blazer47
                  Drive
                  • 2011
                  • 65

Miałem kiedyś taki przypadek. Dokupiłem dwie nowe i dałem na przód (wydaje mi się, że generalna zasada jest taka, żeby w takim przypadku parę nówek wrzucić na oś napędzającą). Dobrze oczywiście kupić tej samej firmy a jak się da to nawet ten sam model żeby w oczy nie raziło

Komentarz

• robreg
                    L&K
                    • 2010
                    • 1195
                    • Octavia I (1U2)
                    • AXP 1.4 MPI 75 KM

Zamieszczone przez blazer47
                    Miałem kiedyś taki przypadek. Dokupiłem dwie nowe i dałem na przód (wydaje mi się, że generalna zasada jest taka, żeby w takim przypadku parę nówek wrzucić na oś napędzającą). Dobrze oczywiście kupić tej samej firmy a jak się da to nawet ten sam model żeby w oczy nie raziło
                    Nie potrafię tego dokładnie wyjaśnić, ale znajomy mówił mi, że przy przednim napędzie zasadę należy przyjąć taką, że lepsze opony idą na tył (by na zakrętach nie puścił) a gorsze na przód. Jak przód zjedziemy na zero, opony z tyłu idą tam, a na tył nowa para. I tak do końca świata i o jeden dzień dłużej.

Przy tylnym napędzie zasada zgoła odmienna, bo przy ucieczce dupy, tam można się ratować na tysiące efektownych sposobów.
                    Pozdrawiam, Robreg.
                    ----
                    furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• niedziela67
                      Elegance
                      • 2007
                      • 767
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

robreg święta racja
                      Była O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
                      Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html
                      Wersja na lato - SUZUKI Intruder

Komentarz

• kabanos
                        RS
                        • 2011
                        • 4544
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Panowie była już dyskusja na którą oś powinno się zakładać nowe opony i wyszło na to, że przy przednim napędzie powinien to być przód. Dlatago, że jak przy przednim napędzie ucieknie tył, to masz szanse na wyprowadzenie auta, ale jak ucieknie przód to dupa blada.

Komentarz

• Ferd
                          Rider
                          • 2011
                          • 320

pawelpap,

Gdy jedna opona pęka, to SIĘ WYMIENIA 4- tylko skodziarz mógł taką bzdurę wymyślić. Wymień 5 łącznie z zapasem, a i o zimowych nie zapomnij, też trzeba wymienić bo mogą pęknąć. Czyli w sumie wymień 10 opon. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dla normalnych, Wymienia się tylko opony na jednej osi. W tym przypadku, gorsze opony na tył, nowe lub nowsze na przód. Dokupuje się nową oponę jak druga z osi jest w lepszym stanie, albo parę jak stare opony są już podniszczone, poprzecierane.

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Czy wiesz na którą oś powinieneś montować lepsze opony? Na oś tylną czy przednią? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej.

Zamieszczone przez Ferd
                            Gdy jedna opona pęka, to SIĘ WYMIENIA 4- tylko skodziarz mógł taką bzdurę wymyślić. Wymień 5 łącznie z zapasem, a i o zimowych nie zapomnij, też trzeba wymienić bo mogą pęknąć. Czyli w sumie wymień 10 opon. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                            spokojnie :lol:
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

• piotrek_gdy
                              RS
                              • 2008
                              • 7723
                              • Volkswagen
                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez szkoda
                              http://www.opony.com.pl/a...-przod/?id=1069
                              szkoda, genialny artykuł
                              może wreszcie utnie te zbędne dywagacje na temat wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy :diabelski_usmiech
                              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                może wreszcie utnie te zbędne dywagacje na temat wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy
                                miejmy nadzieję
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• niedziela67
                                  Elegance
                                  • 2007
                                  • 767
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Tyle za i przeciw że jakbys nie założył będzie źle lub dobrze.
                                  Była O1 1,9 136/307 z 2002r Czarna perła w kombi http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...a67-t2540.html
                                  Jest O2fl beż cappucino elegance http://forum.skoda_club.pl/moja-octa...ela-t9846.html
                                  Wersja na lato - SUZUKI Intruder

Komentarz

• pawelpap
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 182

Fred coś ty taki przyjemny? Proste pytanie i prosta odpowiedź... jak nie chcesz nie odpowiadaj i kłopot załatwiony.... tak więc dokupię dwie sztuki zapodam na przód i kilka stówek zostanie , Opony chyba nie specjalnie popularne w Polsce (Semperit Speed Life )

[ Dodano: Sro 14 Lis, 12 10:24 ]
                                    Chociaż po przeczytaniu artykułu.... chyba jednak 4 do wymiany... sam już nie wiem

Komentarz

• kabanos
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 4544
                                      • Octavia I combi (1U5)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

pawelpap, chyba nie zrozumiałeś kolegi Ferd :wink:

Komentarz

• pawelpap
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 182

Zrozumiałem .. tylko po co początek wypowiedzi w takim stylu ?

Komentarz

• zepter00
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2304

pawelpap: jeśli masz za dużo pieniędzy to kupuj nowe opony ile wlezie. Jeśli masz za dużo kasy to możesz nawet kupić 4 sztuki czegoś lepszego niż jakieś tam Semperity. :wink:
                                          Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• mac_aaron
                                            Elegance
                                            • 2012
                                            • 984
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Za cenę dwóch opon (ok 500PLN) mogę ci sprzedać fabryczne Bridgestone Turanza 15" z przebiegiem 8000km jak nowe, tylko lipa z transportem, chyba, że przez kolegów z forum by się jakoś podało. Ja wymienian na wiosnę na jakieś większe alusy i te opony mi niepotrzebne.

Komentarz

• pawelpap
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 182

Oferta godna Chyba jak by co pozostanie kurier... no chyba że ktoś jeździ do Warszawy lub ew. Piotrkowa Trybunalskiego... ?

Komentarz

Pracuję...